Mijn nieuwe website samenstellen

Bij de oriƫntatie op een nieuwe website komt u de term CMS regelmatig tegen. Met een CMS pakket kunt u zonder technische kennis nodig te hebben onderhoud plegen aan uw site. U beheert de website dan vanuit een centrale beheeromgeving.

Bij een goed CMS systeem bestaat er een scheiding tussen de opmaak en de content. In het artikel betekenis cms leest u hier meer over. Het CMS pakket zorgt dat uw tekst in de juiste opmaak wordt weergegeven. Ook zonder HTML en CSS kennis kunt u een professioneel ogende website hebben. Wanneer u geen CMS of website builder gebruikt bent u wel aangewezen op HTML en CSS.

Maakt u geen gebruik van beheersoftware dan zult u voor iedere pagina op uw site een individueel HTML bestand moeten aanmaken. Naarmate de website groeit zullen meer bestanden nodig zijn en wordt het overzichtelijker. Bij een CMS wordt centrale code uitgevoerd welke de gegevens ophaalt die gekoppeld zijn aan de pagina die wordt opgevraagd. Dit is een stuk beter onderhoudbaar dan wanneer u veel bestanden nodig heeft die er deels ook hetzelfde uitzien.

Bijvoorbeeld de situatie waarbij het telefoonnummer van uw bedrijf verandert. Wordt er geen CMS pakket gebruikt op uw site, dan zult u de wijziging in iedere file moeten doorvoeren. Gebruikt u wel een CMS, dan is een aanpassing op een enkele plek voldoende om overal de nieuwe gegevens weer te geven. Is de website voorzien van een CMS, dan is het beheer ook een stuk makkelijker over te dragen. Websites zonder beheersoftware kunnen alleen worden aangepast door de HTML en de CSS code te wijzigen.